Μαθήματα Προσαρμογής στις Αλλαγές

Πολύ πριν γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην ψυχαγωγία, το Netflix ήταν μια μικρή startup ενοικίασης DVD που δυσκολευόταν να βρει τη θέση της στον χώρο. Η εταιρεία, που ξεκίνησε το 1997, διέκοψε την υπηρεσία DVD-by-mail, έχοντας αποστείλει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια DVD, υποδηλώνοντας τη μετάβαση της σε μια πλήρως ψηφιακή προσέγγιση, καθώς πλέον επικεντρώνεται αποκλειστικά στην υπηρεσία streaming. Ο τερματισμός της υπηρεσίας DVD-by-mail έδειξε την προσαρμογή της εταιρείας στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Στα αρχικά του χρόνια, το Netflix αύξανε τη βάση των συνδρομητών του αλλά εξακολουθούσε να χάνει χρήματα. Οι συνιδρυτές Reed Hastings και Marc Randolph προσπάθησαν να πουλήσουν την επιχείρηση στην τότε κυρίαρχη Blockbuster (αμερικανική εταιρεία ενοικίασης βίντεο) για 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η Blockbuster αρνήθηκε.

Αυτή η απόρριψη ώθησε τους Hastings και Randolph να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, επιδιώκοντας όχι μόνο την κερδοφορία αλλά και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του Netflix. Λιγότερο από 10 χρόνια μετά την αποτυχημένη συνάντηση με την Blockbuster, το Netflix είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο (2002), ξεκίνησε την υπηρεσία streaming (2007) και το 2010 η Blockbuster είχε χρεοκοπήσει. Σήμερα, μόνο ένα κατάστημα της Blockbuster παραμένει, ενώ το Netflix αξίζει περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας ανατρέψει πλήρως τις τύχες των δύο εταιρειών.

Τι μπορούμε να μάθουμε από την απίστευτη εξέλιξη του Netflix για τη διαχείριση της καριέρας μας σήμερα;

Η ανάγκη για συνεχή μάθηση

Μια βασική αιτία της επιτυχίας του Netflix ήταν η έγκαιρη πρόβλεψη αλλαγών στον κλάδο. Καθώς η τεχνολογία και οι συνήθειες προβολής άλλαζαν, το Netflix αναδιαμόρφωσε την επιχείρησή του προσθέτοντας streaming το 2007, δημιουργώντας πρωτότυπο περιεχόμενο το 2013 και έκτοτε επεκτείνεται διεθνώς. Ομοίως, το σημερινό περιβάλλον εργασίας μεταμορφώνεται ταχύτατα λόγω του αυτοματισμού, του AI, της απομακρυσμένης εργασίας και άλλων παραγόντων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτούν συνεχώς νέες δεξιότητες μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθοδήγησης και πολλών άλλων. Η στασιμότητα είναι ο εχθρός – πρέπει ενεργά να μάθουμε να συμβαδίζουμε με την εποχή.

Ας «αγκαλιάσουμε» την αλλαγή

Το Netflix συμβάδιζε με τις αλλαγές του κλάδου και δεν δίστασε ακόμη και να σταματήσει την ίδια του την επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα DVD για να επικεντρωθεί στο streaming. Ως εργαζόμενοι/ες, πρέπει να δούμε την αλλαγή ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Εξοικειωθείτε με την αβεβαιότητα και αναζητήστε τρόπους για να εξελίξετε τις δεξιότητες ή τις προσφορές σας για να «αγκαλιάσετε» νέες δυναμικές στον χώρο εργασίας.

Εστιάστε στις ανάγκες των εργοδοτών

Το Netflix προσάρμοσε την υπηρεσία του για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των πελατών, όπως εύκολη πρόσβαση, περιεχόμενο χωρίς διαφημίσεις και εξατομικευμένες προτάσεις. Ομοίως, πρέπει να κατανοήσουμε ποιες δεξιότητες χρειάζονται σήμερα οι εργοδότες και να εργαστούμε για να καλύψουμε αυτά τα κενά μέσω της κατάρτισης και της ανάπτυξης. Είναι κρίσιμο να υιοθετήσουμε μια ευέλικτη νοοτροπία που θα επικεντρώνεται στην επίλυση προβλημάτων και όχι μόνο στο αν και πως θα κάνουμε απλά μια δουλειά.

Αξιοποιήστε δεδομένα και σχόλια

Αναλύοντας μανιωδώς δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά των συνδρομητών, το Netflix απέκτησε πληροφορίες πελατών για να επικαιροποιεί τη στρατηγική του. Ομοίως, οι εργαζόμενοι/ες θα πρέπει να αναζητούν ανατροφοδότηση από διευθυντές, μέντορες και συναδέλφους για να αξιολογήσουν αντικειμενικά τα δυνατά τους σημεία, να εντοπίσουν σημεία ανάπτυξης και να καθοδηγήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους. Τα δεδομένα μπορούν να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε με επιτυχία.

Διαφοροποιήστε τις δεξιότητές σας

Μόλις το Netflix «έχτισε» την εμπιστοσύνη των συνδρομητών μέσω streaming, άρχισε να δημιουργεί πρωτότυπο περιεχόμενο - επεκτείνοντας σημαντικά τα όρια των δυνατοτήτων του. Αντίστοιχα, η ύπαρξη ενός ποικίλου συνδυασμού συμπληρωματικών δεξιοτήτων μας καθιστά πιο ανθεκτικούς στις αλλαγές. Αναζητήστε τρόπους για να διευρύνετε το σύνολο των δεξιοτήτων σας - αναλάβετε δευτερεύοντα έργα, μάθετε νέα προγράμματα, προσφέρετε εθελοντικά τη συνεργασία σας σε διάφορα τμήματα.

Πάρτε ρίσκα

Το Netflix πήρε μεγάλα ρίσκα στην πορεία τα οποία απέδωσαν - όπως ο «κανιβαλισμός» της επιτυχημένης επιχείρησής του DVD για να επικεντρωθεί στο streaming και να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πρωτότυπο περιεχόμενο πριν καν γνωρίσει αν θα πετύχαινε.

Ο κίνδυνος μας τρομάζει και μερικές φορές τον αποφεύγουμε εμμένοντας σε αυτό που γνωρίζουμε. Ωστόσο, οι υπολογισμένοι κίνδυνοι μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη.  Επεξεργαστείτε μια αντισυμβατική ιδέα. Κάντε αίτηση για αυτόν τον ρόλο των ονείρων σας, ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι/ες ότι είστε έτοιμοι/ες. Σκεφτείτε τη μεγάλη εικόνα για τις δυνατότητες σταδιοδρομίας σας.

Ο κόσμος της εργασίας θα συνεχίσει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, όπως ακριβώς συνέβη με την τεχνολογία και τις προτιμήσεις των καταναλωτών/τριών για το Netflix. Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί/ες, πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Netflix – να μάθουμε νέες δεξιότητες , να «αγκαλιάσουμε» την αλλαγή, να αξιοποιήσουμε τα σχόλια που μας κάνουν και να διαφοροποιήσουμε τις δυνατότητές μας.

Ακριβώς όπως το Netflix στράφηκε στο streaming για να επιβιώσει και να ευημερήσει εν μέσω διαταραχών της βιομηχανίας του θεάματος, έτσι και εμείς πρέπει να εξελιχθούμε για να πετύχουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του αύριο. Έτσι, αναρωτηθείτε:

  • Από ποιον μπορώ να μάθω για να αποκτήσω νέες προοπτικές; Αναζητήστε έναν μέντορα, γίνετε μέλος μιας επαγγελματικής ένωσης ή αναζητήστε πρωτοπόρους του κλάδου της δικής σας καριέρας, και εμπνευστείτε από εκείνους.
  • Ποιες νέες δεξιότητες ή γνώσεις χρειάζομαι για να παραμείνω πολύτιμος και να επενδύσω στην προσωπική μου ανάπτυξη; Κάντε μια λίστα με τις τρέχουσες δεξιότητες ζήτησης στον κλάδο σας και στους κλάδους υψηλής ανάπτυξης στους οποίους στοχεύετε.
  • Πότε θα βρω χρόνο για μάθηση; Φτιάξτε ένα πρόγραμμα - ακόμη και μια ώρα την εβδομάδα . Επιλέξτε μια σταθερή ημέρα και ώρα.
  • Πού θέλω να πάει η καριέρα μου; Οραματιστείτε τον ιδανικό επόμενο ρόλο σας ή τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το όραμα για να καθοδηγήσετε την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας.
  • Γιατί είναι σημαντική η συνεχής ανάπτυξη; Τι σας παρακινεί να συνεχίσετε να βελτιώνεστε; Συνδέστε τη μάθηση με τις βασικές σας αξίες και την αίσθηση του σκοπού.
  • Πώς μπορώ να κλίνω προς τις αλλαγές αντί να αντιστέκομαι σε αυτές; Προσεγγίστε την αλλαγή με περιέργεια, όχι με φόβο. Κάντε ερωτήσεις, δώστε λύσεις και προσφερθείτε εθελοντικά για να βοηθήσετε στην υλοποίηση νέων πρωτοβουλιών.
  • Το μέλλον ανήκει στους/στις ευέλικτους/ες. Τι θα κάνετε για να προσαρμοστείτε, να αναπτυχθείτε και τελικά να μην έχετε την τύχη της Blockbuster;

Πηγή: Career Growth Lessons from Netflix: Adapt, Learn, and Thrive (manpowergroup.com)

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ. Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.

Σχετικά άρθρα


Συνεχίστε να Μαθαίνετε και να Σχεδιάζετε την Επαγγελματική σας Πορεία

Η αγορά εργασίας δεν είναι ποτέ στάσιμη και αν στοχεύετε στην επιτυχία στην καριέρα σας, είναι πραγματικά σημαντικό να παρακολουθείτε τις επικείμενες αλλαγές και τους τρόπους προσαρμογής σε αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

10 Tips για να βελτιώσουν οι Εσωστρεφείς τις δεξιότητές τους στην Παρουσίαση

Η εργασία απαιτεί και υψηλό επίπεδο προσωπικής αλληλεπίδρασης, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο για άτομα που είναι εκ φύσεως, εσωστρεφή. Μαζί με τις συναντήσεις one-to-one, συχνά κάνουμε και...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ