Τι αποκαλύπτει ο δείκτης Total Workforce Index™ του ομίλου ManpowerGroup

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2022

Τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και τον Καναδά ως τις αγορές εργασίας με την υψηλότερη κατάταξη σε όλο τον κόσμο για την αναζήτηση, πρόσληψη και διατήρηση ταλέντων αναδεικνύει ο δείκτης Total Workforce Index™ λύσεων ταλέντων (TWI) του ομίλου ManpowerGroup. Παράλληλα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δεξιότητες Πληροφορικής.

Πιο συγκεκριμένα, η 9η ετήσια έκθεση TWI του ομίλου ManpowerGroup αναλύει σε 69 παγκόσμιες αγορές περισσότερους από 200 παράγοντες για την αξιολόγηση της διαθεσιμότητας δεξιοτήτων, της αποδοτικότητας κόστους, των ρυθμιστικών πλαισίων και της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα έλλειψης ταλέντων του ομίλου ManpowerGroup για το 2022, οι σημερινές αγορές εργασίας χαρακτηρίζονται από έντονο ανταγωνισμό για εξειδικευμένους εργαζόμενους, με το 75% των εταιρειών παγκοσμίως να αναφέρουν ελλείψεις ταλέντων και δυσκολία πρόσληψης – υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 16 ετών.

Ο φετινός ανανεωμένος δείκτης TWI δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις επιπτώσεις της απομακρυσμένης εργασίας και στην αυξανόμενη προθυμία και ευελιξία των εργοδοτών να μειώσουν τις απαιτήσεις εκπαίδευσης προτιμώντας να εξειδικεύουν τους υποψηφίους «πάνω στην εργασία».

Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη εστίαση στην ηλικία του ανθρώπινου δυναμικού: Καθώς οι πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας, περισσότερες εταιρείες καλλιεργούν βιώσιμους πληθυσμούς ταλέντων δίνοντας προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα μεγάλων δεξαμενών εργαζομένων της Gen Z και millennials.

Επιπλέον, οι δείκτες κόστους ζωής, τα ποσοστά πληθωρισμού των μισθών και η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι νέοι παράγοντες που εισάγονται στον δείκτη TWI με βάση τον σημαντικό αντίκτυπο αυτών των ζητημάτων στους οργανισμούς και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αυτό βοηθά στην παροχή μιας σαφέστερης εικόνας της οικονομικής σταθερότητας, καθώς οι εταιρείες λαμβάνουν αποφάσεις για το μείγμα ανθρώπινου δυναμικού και την τοποθεσία.

«Σε μια ψηφιακή παγκόσμια οικονομία, τα εξειδικευμένα ταλέντα είναι το νέο ‘νόμισμα’ για την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη», δηλώνει ο Dave McGonegal, Αντιπρόεδρος της Talent Solutions Consulting & Advisory ο οποίος εξηγεί «Οι οργανισμοί που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα,  στρέφονται στον Δείκτη για να τους βοηθήσουν να πλοηγηθούν στις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Αυτό περιλαμβάνει την πλοήγηση σε νέες αγορές που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να ανταγωνιστούν για τα τόσο απαραίτητα ταλέντα προληπτικά και δημιουργικά, ενώ παράλληλα θα επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους. Οι εταιρείες πρέπει να γίνουν εργοδότες επιλογής, ανεξάρτητα από την τοποθεσία, και να λάβουν υπόψη τις ανάγκες που είναι πιο σημαντικές για τους εργαζόμενους».

Πιο ισορροπημένο δείγμα ανθρώπινου δυναμικού σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ 

 • ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ σημείωσαν ευνοϊκή βαθμολογία στη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού με παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων εργαζομένων, η συμμετοχή στο ανθρώπινο δυναμικό, η συμμετοχή των φύλων, οι δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας και η πρόσβαση σε απομακρυσμένα ταλέντα.
 • Οι πέντε κορυφαίες αγορές για αποδοτικότητα κόστους είναι η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μπαχρέιν, η Νότια Αφρική και οι Φιλιππίνες. 
 • Η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία και η Αυστραλία κατατάσσονται ψηλά στην ύπαρξη ευνοϊκότερων ρυθμιστικών περιβαλλόντων για βιώσιμη πρόσβαση σε επιτόπια και απομακρυσμένα ταλέντα, λόγω χαλαρών συνοριακών περιορισμών και γεωπολιτικών καταστάσεων.
 • Οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και το Μεξικό έχουν την υψηλότερη δυνατή παραγωγικότητα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υποστήριξης απομακρυσμένης εργασίας.

Μεγάλη ζήτηση για ταλέντα Πληροφορικής στην Ευρώπη

 • Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δεξιότητες Πληροφορικής, κυρίως λόγω της χαμένης πρόσβασης σε ταλέντα της Ρωσίας, μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές ταλέντων Πληροφορικής στον κόσμο.
 • Η Ελβετία και οι σκανδιναβικές χώρες ανέβηκαν στην κορυφή για τους κατασκευαστές προϊόντων βιοεπιστημών, με πιο προηγμένες απαιτήσεις παραγωγής.
 • Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε από την 4η θέση το 2021 στη διαθεσιμότητα στη 2η θέση φέτος λόγω του μεγέθους του αναδυόμενου ανθρώπινου δυναμικού του.
 • Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κατακλύστηκαν από ευκαιρίες στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών ως αποτέλεσμα της υποστήριξής τους για απομακρυσμένη εργασία και του χαμηλότερου κόστους.
 • Η προσθήκη του Ισραήλ στο top 10 σχετίζεται με τους αυξημένους τομείς που μπορεί να υποστηρίξει η αγορά, ιδιαίτερα στην Πληροφορική (ΙΤ) και τη Μηχανική (Engineering), μαζί με υψηλής ποιότητας βιώσιμες δεξαμενές ταλέντων εργαζομένων νεότερης ηλικίας. 
 • Το Ισραήλ επωφελήθηκε επίσης από την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και την εβδομάδα εργασίας Κυριακή-Πέμπτη, η οποία επιτρέπει σε πολλές εταιρείες να επεκτείνουν την εβδομάδα λειτουργίας τους χωρίς επιπλέον κόστος.

Οι προκλήσεις ανά κλάδο

 • Όσον αφορά στην Τεχνολογία και τις Τηλεπικοινωνίες, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως οι μεταναστεύσεις, ο πληθωρισμός και το κόστος εργασίας, προκαλώντας τους να σταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό μια σειρά παραγόντων που συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, παραγωγικότητα και αποδοτικότητα κόστους.
 • Σε αυστηρά ρυθμιζόμενους Κλάδους όπως η Φαρμακευτική, η Βιοτεχνολογία και η παρασκευή ιατρικών συσκευών, οι εταιρείες βρίσκουν προκλήσεις στην αποδοτικότητα κόστους και τη διαθεσιμότητα ταλέντων, καθώς απαιτούνται εξειδικευμένα σύνολα δεξιοτήτων, πιστοποιήσεις και έλεγχοι ιστορικού για την παραγωγή ιατρικών συσκευών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης και media inquiries, επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece: vtsouni@manpowergroup.grgmpethani@manpowergroup.gr211-1069963.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Σχετικά άρθρα


Επικυρώθηκαν οι δεσμεύσεις του ομίλου ManpowerGroup για τη μηδενική εκπομπή αερίων (Net Zero) μέχρι το 2045 ή νωρίτερα από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi*)

Ο όμιλος ManpowerGroup ανακοίνωσε ότι η Πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), η πρωτοπόρα αρχή που καθοδηγεί την δράση των εταιρειών για την κλιματική αλλαγή, επικύρωσε τους φιλόδοξους στόχους...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο όμιλος ManpowerGroup αναγνωρίστηκε για 14η χρονιά ως μια από τις πλέον Ηθικές Εταιρείες στον Κόσμο

Ο όμιλός μας τιμήθηκε ως μια από τις εταιρείες που επιδεικνύουν εξαιρετική ηγεσία και δέσμευση για ακεραιότητα μέσω της καλύτερης ηθικής, συμμόρφωσης και διακυβέρνησης στην κατηγορία της Αθήνα, 20...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποιους δείκτες εκπροσώπησης φύλων και διαφορετικότητας καταγράφουν οι Έλληνες εργοδότες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που αφιερώνεται ολόκληρο τον μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη, με το μήνυμα #BreaktheBias, μας καλούν να «σπάσουμε» τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Ποιες είναι,...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ