Προθέσεις Προσλήψεων στον κλάδο της Πληροφορικής για το Α’ Τρίμηνο 2024

Συγκρατημένες Προθέσεις Προσλήψεων στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της τριμηνιαίας Έρευνας Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup . Σύμφωνα με την έρευνα, οι προθέσεις προσλήψεων για τον συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώνονται στο +11%.

Συγκεκριμένα το 29% των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Παράλληλα, το 18% προβλέπει μείωση στις προσλήψεις, ενώ το 47% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή. Ένα μονοψήφιο ποσοστό, το 6%, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει τις προθέσεις του σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσλήψεων στον κλάδο της Πληροφορικής για το επίμαχο διάστημα.

Συγκριτικά Μειωμένες οι Προοπτικές Απασχόλησης στην Πληροφορική

Παρατηρείται ότι οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αποτυπώνουν μια σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Το ποσοστό που ανέφεραν οι Έλληνες εργοδότες, +11%, εμφανίζεται μειωμένο κατά  -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο έχοντας παράλληλα μειωθεί κατά  -16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η συρρίκνωση στις προοπτικές απασχόλησης ερμηνεύεται από την εξισορρόπηση των αναγκών. Κατά την πανδημία, υπήρξε έντονη ανάγκη για εξειδικευμένα ταλέντα στον τομέα της Πληροφορικής λόγω της αυξημένης ζήτησης  για ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεργασία και άλλες ψηφιακές λύσεις. Αυτή η απροσδόκητη αύξηση έχει δημιουργήσει μια προσωρινή πτώση στις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά ο κλάδος παραμένει ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της οικονομίας.

Picture1

Έλλειψη Ταλέντων

Η αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού αποτελεί διαρκή πρόκληση για τους οργανισμούς στον κλάδο της Πληροφορικής. Στην πρόσφατη Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το πρώτο τρίμηνο του 2024, το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα ανέφερε δυσκολία στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023. Παρόλα αυτά, η υψηλή ποσοστιαία αναλογία των εργοδοτών που δυσκολεύονται στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού αποδεικνύει την επιμονή του προβλήματος.

Πώς οι εργοδότες στην Πληροφορική αντιμετωπίζουν την Έλλειψη Ταλέντου

Το 56% των Ελλήνων εργοδοτών προσφέρει στον κλάδο της Πληροφορικής αντιμετωπίζουν αυτή τη σημαντική πρόκληση της έλλειψης ταλέντου με μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τοποθεσία (υβριδικό μοντέλο ή απομακρυσμένη εργασία) και τον χρόνο εργασίας (ευελιξία ωραρίου/ part time). To 37% με αυξήσεις των μισθών, δημιουργώντας ένα ελκυστικότερο οικονομικό κίνητρο. Επιπλέον, το 32% εφαρμόζει μπόνους συμμετοχής για να προσελκύσει και να διατηρήσει τα ταλέντα. Το 24% αποφασίζει να μειώσει τις απαιτήσεις εξειδίκευσης, ενώ ταυτόχρονα, το ίδιο ποσοστό προτιμά να δώσει προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση επιλεγμένων εργασιών ή διαδικασιών. Επίσης, σε εύρεση νέων δεξαμενών ταλέντων π.χ. εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και σε πρόσληψη ατόμων εκτός των τοπικών συνόρων αναφέρει ότι θα προχωρήσει το 18% των εργοδοτών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ταλέντων. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό (13%) θα διακρατήσει τα ταλέντα ακόμη κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας αναφέρει:

“Καθώς παρατηρούμε τα δεδομένα σχετικά με τις προθέσεις πρόσληψης στον τομέα της Πληροφορικής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτείται αναδιοργάνωση στην προσέγγιση της ανάπτυξης των ταλέντων στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου για το 2024, οι εργοδότες (61%) αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση ατόμων με δεξιότητες στην Πληροφορική και τα Δεδομένα. Αυτό ενισχύει την ανάγκη για  γρήγορη και αποτελεσματική δράση. Προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη, η ManpowerGroup Ελλάδας δημιούργησε τις Tech Academies, τα προγράμματα μετεκπαίδευσης που παρέχουν σε αποφοίτους STEM αλλά και εργαζόμενους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που έχει ανάγκη σήμερα η αγορά εργασίας”.

Σχετικά με την Έρευνα

Η ManpowerGroup διενέργησε την έρευνα τον Οκτώβριο του 2023 σε 41 χώρες και επικράτειες, για τη σφυγμομέτρηση της πρόθεσης προσλήψεων 40.077 εργοδοτών κατά το 1ο τρίμηνο του 2024. Η έρευνα περιλάμβανε ανάλυση δεδομένων που λήφθηκαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα:

«Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Μαρτίου 2024 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;»

(*) Ο όρος Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (Net Employment Outlook) που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό, είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης και media inquiries, επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece: vtsouni@manpowergroup.gr, gmpethani@manpowergroup.gr, 211-1069963.

Σχετικά άρθρα


Προθέσεις Προσλήψεων Αναζήτησης Ταλέντων Πληροφορικής για το 3o Τρίμηνο 2023

Στο πλαίσιο της τριμηνιαίας καθιερωμένης Έρευνας Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup προστίθενται νέα στοιχεία για τις Προθέσεις Προσλήψεων Αναζήτησης Ταλέντων Πληροφορικής. Σύμφωνα με την...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανάκαμψη στις προθέσεις προσλήψεων παγκοσμίως. Μετά την πανδημία, οι αγορές καταγράφουν ισχυρές προθέσεις προσλήψεων με την έλλειψη ταλέντου όμως να πρωταγωνιστεί. Πως οι οργανισμοί την αντιμετωπίζου

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2021, οι προθέσεις προσλήψεων των 45.000 εργοδοτών που συμμετείχαν στην ερεύνα είναι υψηλότερες σε ετήσια...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Δ’ Τρίμηνο 2019: Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων στις ΕΜΕΑ χώρες

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Δ’ Τρίμηνο 2019: Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων στις ΕΜΕΑ χώρες Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ