Προθέσεις Προσλήψεων Αναζήτησης Ταλέντων Πληροφορικής για το 3o Τρίμηνο 2023

Στο πλαίσιο της τριμηνιαίας καθιερωμένης Έρευνας Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup προστίθενται νέα στοιχεία για τις Προθέσεις Προσλήψεων Αναζήτησης Ταλέντων Πληροφορικής. Σύμφωνα με την έρευνα οι προθέσεις προσλήψεων για τον κλάδο της Πληροφορικής διαμορφώνονται στο +39% για το 3ο τρίμηνο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το 48% των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις. Μόλις το 9% προβλέπει μείωση, το 42% δεν αναμένει κάποια αλλαγή και ένα ανεπαίσθητο ποσοστό (1%) δεν γνωρίζει τι θα κάνει.

Είναι προφανές ότι το 3ο τρίμηνο του 2023 παρατηρείται στην Ελλάδα αύξηση προθέσεων στις προσλήψεις στον κλάδο της Πληροφορικής (39%), συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο όπου οι προθέσεις προσλήψεων ανέρχονταν στο +6%, ενώ το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος του 2023 στο +27%.

Έλλειψη Ταλέντων Πληροφορικής

Παρά την ανάπτυξη ζήτησης στον τομέα της Πληροφορικής, οι οργανισμοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την ισχυρή πρόκληση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού. Σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για τη φετινή χρονιά, 8 στους 10 (81%) Έλληνες εργοδότες αναφέρουν δυσκολία εύρεσης υποψηφίων.

Top 5 προτεραιότητες στελέχωσης στον κλάδο της Πληροφορικής

Πρώτη προτεραιότητα στελέχωσης των εργοδοτών αποτελεί η Τεχνική Υποστήριξη (39%) ενώ ακολουθούν η Εμπειρία Πελάτη (36%), η Ανάπτυξη Εφαρμογών (31%) και η Κυβερνοασφάλεια (28%). Την πεντάδα «κλείνει» η Αυτοματοποίηση Διαδικασιών στον χώρο εργασίας (27%).

Αναφορικά με τις 5 top προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών ευκαιριών και προκλήσεων: Το 53% των εργοδοτών του κλάδουν επιλέγει την Επανειδίκευση εργαζομένων, ακολουθεί η Κατάρτιση και αναβάθμιση του τρέχοντος ανθρώπινου δυναμικού (51%). Έπονται η Πρόσληψη προσωπικού βραχείας απασχόλησης (freelancers, contract workers) για την κάλυψη κενών δεξιοτήτων (49%), η Πρόσληψη νέων εργαζομένων με τις απαιτούμενες δεξιότητες (45%) και η Μεγαλύτερη Επένδυση στον αυτοματισμό (43%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Προθέσεων Προσλήψεων Αναζήτησης Ταλέντων Πληροφορικής, η μεγαλύτερη πρόκληση των Ελλήνων εργοδοτών (27%) αναφορικά με τα προγράμματα επανεκπαίδευσης / αναβάθμισης δεξιοτήτων είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε επανεκπαίδευση.

Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Πληροφορικής χρειάζονται αναβάθμιση δεξιοτήτων: Το 28% των Ελλήνων εργοδοτών θα προχωρούσε σε αναβάθμιση των τεχνικών δεξιοτήτων, το 32% σε αναβάθμιση της εταιρικής κουλτούρας και το 29% σε soft skills (επικοινωνία, ηγεσία, περιέργεια, συνεργασία, δημιουργικότητα).

«Παρατηρώντας τα δεδομένα των Προθέσεων Προσλήψεων Αναζήτησης Ταλέντων Πληροφορικής και συμμεριζόμενοι στην πράξη τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα, η στροφή στο χτίσιμο ταλέντων πληροφορικής είναι απαραίτητη. Για αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε στη ManpowerGroup Ελλάδας τις Tech Academies, μια σειρά από προγράμματα μετεκπαιδεύσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ακριβώς τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας σήμερα σε απόφοιτους STEM, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν παραγωγικά σε ομάδες έργου, από την πρώτη μέρα της ένταξής τους», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης.

Συγκεκριμένα στις Tech Academies της ManpowerGroup Ελλάδας, οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν τρίμηνα υπερεντατικά προγράμματα σπουδών σε τεχνολογίες όπως Java, C#/.ΝΕΤ framework, cybersecurity και data analytics, υπό την επίβλεψη καθηγητών διεθνών πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα εκπαιδεύονται σε soft skills και άλλες δεξιότητες, απαραίτητες για την ένταξή τους σε μια παραγωγική ομάδα, και τέλος εκπονούν τελική εργασία αποφοίτησης εφαρμόζοντας όλα όσα διδάχτηκαν. Έτσι απελευθερώνουν πολύτιμους πόρους από τα πιο senior μέλη της ομάδας, που αλλιώς θα έπρεπε να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο στην επιλογή, στο onboarding, την εκπαίδευση και το mentoring των νεοεισαχθέντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι απόφοιτοι των Tech Academies της ManpowerGroup Ελλάδας, full stack C#/.NET, full stack Java developers και data analytics consultants, έχουν ήδη ενταχθεί στο δυναμικό ομάδων μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα που τους επέλεξαν όσο ακόμα ήταν εκπαιδευόμενοι.

Σχετικά με την Έρευνα

Η έρευνα βασίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS), της μακροβιότερης, πιο ολοκληρωμένης και προσανατολισμένης στο μέλλον έρευνας απασχόλησης της κατηγορίας της που χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως βασικός οικονομικός δείκτης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης και media inquiries, επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece: vtsouni@manpowergroup.gr, gmpethani@manpowergroup.gr, 211-1069963. 

Σχετικά άρθρα


Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Δ’ Τρίμηνο 2019: Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων στις ΕΜΕΑ χώρες

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Δ’ Τρίμηνο 2019: Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων στις ΕΜΕΑ χώρες Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Β’ Τρίμηνο 2017

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Β’ Τρίμηνο 2017 Ευνοϊκές οι προθέσεις προσλήψεων των εργοδοτών στην Ελλάδα Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +9% και...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανάκαμψη στις προθέσεις προσλήψεων παγκοσμίως. Μετά την πανδημία, οι αγορές καταγράφουν ισχυρές προθέσεις προσλήψεων με την έλλειψη ταλέντου όμως να πρωταγωνιστεί. Πως οι οργανισμοί την αντιμετωπίζου

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2021, οι προθέσεις προσλήψεων των 45.000 εργοδοτών που συμμετείχαν στην ερεύνα είναι υψηλότερες σε ετήσια...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ