H δυναμική της δυσλεξικής σκέψης: Πώς η δυσλεξία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στο ανθρώπινο δυναμικό

 

Έρευνα της ManpowerGroup Talent Solutions σε συνεργασία με τον οργανισμό Made By Dyslexia

Η ManpowerGroup Talent Solutions, o παγκόσμιος πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Made By Dyslexia* ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κατανοήσουν βαθύτερα τη δυσλεξική σκέψη στον χώρο εργασίας και να ενθαρρύνουν τους οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη σημασία της σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Η έλλειψη ταλέντων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας ρεκόρ 15εντίας, ωστόσο πολλοί εργοδότες παραβλέπουν μια σημαντική δεξαμενή ταλέντων: τους ανθρώπους με δυσλεξία.

Από τα πορίσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί ποτέ για τους δυσλεκτικούς εργαζομένους, έγινε γνωστό ότι η δυσλεξία επηρεάζει έως και 1 στα 5 άτομα. Αυτό είναι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται ότι οι εργοδότες τους έχουν χαμηλή έως ανύπαρκτη κατανόηση των δυνατών σημείων που σχετίζονται με τη δυσλεξία. Η δυσλεξία είναι μία γενετική διαφοροποίηση που καθιστά τα άτομα να έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης αλλά και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε θέματα ορθογραφίας, ανάγνωσης και απομνημόνευσης. Όμως, η ιδιαίτερη κλίση τους στις προσωπικές δεξιότητες, γνωστές και ως soft skills, τους κάνει ξεχωριστούς.

Η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, η οπτικοποίηση, η εξερεύνηση για την αναζήτηση νέων ιδεών, η ενσυναίσθηση και η λογική σκέψη (reasoning) είναι οι έξι περιοχές στις οποίες τα δυσλεκτικά άτομα διαπρέπουν. Είναι ικανά μάλιστα να πραγματοποιούν και συνδυασμούς αυτών των κατηγοριών. Ενώ, παράλληλα αυτές οι ικανότητες αποτελούν εκείνες ακριβώς που αναζητούν περισσότερο οι σημερινοί εργοδότες. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 οι άνθρωποι και οι μηχανές θα μοιράζουν την εργασία 50-50 και θα χρειαστούν άνθρωποι για να εκτελέσουν όλες τις προσωπικές δεξιότητες που δεν μπορούν να κάνουν οι μηχανές. Οι δεξιότητες που θα χρειάζονται όλο και περισσότερο στον σημερινό ψηφιοποιημένο και αυτοματοποιημένο κόσμο είναι οι δεξιότητες στις οποίες διαπρέπουν οι δυσλεκτικοί, όπως:

 • διαχείριση της ομάδας εξ αποστάσεως
 • επικοινωνία
 • διαχείριση χρόνου
 • ιεράρχηση προτεραιοτήτων
 • προσαρμοστικότητα
 • αναλυτική σκέψη
 • ανάληψη πρωτοβουλιών
 • ενσυναίσθηση
 • δημιουργικότητα
 • ηγεσία

Γι’ αυτό η αξιοποίηση των δυσλεκτικών ταλέντων μπορεί να βοηθήσει τους εργοδότες να βρουν τη λύση στις σημερινές σοβαρές ελλείψεις ταλέντων

Η προσέλκυση των δυσλεκτικών ανθρώπων και η ομαλή ένταξή τους στο ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, απαιτεί από τους υπεύθυνους προσλήψεων να ακολουθήσουν συγκριμένες τακτικές. Σύμφωνα με την έρευνα, είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι προσλήψεων να παρέχουν βοήθεια και διάφορες διευκολύνσεις στους υποψηφίους με δυσλεξία, όπως:

 • Εδραίωση βασικών: Επιπλέον χρόνος, ήσυχοι χώροι για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και σαφείς ερωτήσεις
 • Παράλειψη τυπογραφικών και ορθογραφικών λαθών που δεν αντιπροσωπεύουν την ικανότητα ή τη δέσμευση
 • Ενθάρρυνση των υποψηφίων για να γνωστοποιήσουν ότι είναι δυσλεκτικά άτομα τονίζοντας την αξία που δίνετε ως εργοδότης στη δυσλεξική σκέψη
 • Συνδυασμός αξιολογήσεων για να αναδείξουν καλύτερα τις ικανότητες τους
 • Αποφυγή τυπικών αξιολογήσεων. Η αυτο-δήλωση δυσλεξίας θα πρέπει να είναι αρκετή

Στόχος του ομίλου ManpowerGroup είναι να σταθεί δίπλα στο ταλέντο της δυσλεξικής σκέψης και τη συμβολή της στον χώρο εργασίας.

Κατεβάστε το αναλυτικό report της έρευνας συμπληρώνοντας την φόρμα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως μπορούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να ενδυναμώσουν τη δυσλεξική σκέψη στους χώρους εργασίας στο Made By Dyslexia’s Workplace handbook.

 

*Η Made by Dyslexia είναι μία παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση εκπροσωπούμενη από δυσλεξικά άτομα. Σκοπός της είναι να επαναπροσδιορίσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τη δυσλεξία. Αποστολή της είναι να εκπαιδεύσει τόσο τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, όσο και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις ή τους οργανισμούς να ενδυναμώσουν τα δυσλεκτικά άτομα. Η αποστολή τους είναι σύμφωνη με το «UN Sustainable Development Goals» και σκοπεύουν να το επιτύχουν μέχρι το 2030.

Η Talent Solutions συνδυάζει τις παγκόσμιες υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού RPO, TAPFIN-MSP και της Right Management. Αξιοποιώντας τις γνώσεις και την κατανόηση των αναγκών του ταλέντου, βοηθάει οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τις πολύπλοκες ανάγκες των ανθρώπων τους. Παρέχει συνεχείς υπηρεσίες για την προσέλκυση και απόκτηση ταλέντων μέχρι την εκπαίδευση, ανάπτυξη και διατήρηση τους. Αξιοποιώντας την καλύτερη τεχνολογία και με εκτεταμένες γνώσεις του ανθρώπινου δυναμικού σε πολλές χώρες.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Σχετικά άρθρα