Εργασία Νέας Γενιάς. Στροφή σε νέους τρόπους εργασίας από εργοδότες και εργαζόμενους.

 

Μήπως το παραδοσιακό ωράριο 9-5 έχει φτάσει στο τέλος του ή εγκαταλείπεται;

Οι εργαζόμενοι στρέφονται σε νέους τρόπους εργασίας!
Νέα ευρήματα της ManpowerGroup καταδεικνύουν τις επιθυμίες των εργαζομένων
και την άνοδο της εργασίας «Νέας Γενιάς»

  • Το 80% των εργαζομένων είναι δεκτικό στην εργασία Νέας Γενιάς
  • Η εργασία Νέας Γενιάς αποτελεί επιλογή για το 81% των εργαζομένων, ενώ μόλις το 19% το επιλέγει ως έσχατη λύση
  • Η εργασία Νέας Γενιάς δεν αφορά μόνο στους Millennials – τα χρήματα, ο έλεγχος προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου και η ανάπτυξη δεξιοτήτων αποτελούν προτεραιότητες για όλους τους εργαζόμενους
  • Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά, οι “Baby Boomers” δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ουσιαστική εργασία και την εκτίμηση του εργοδότη

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2017
Έρευνα που ανακοινώνεται σήμερα από τη ManpowerGroup (NYSE: MAN) αποκαλύπτει μια νέα εποχή εργασίας, όπου κυριαρχεί η ευελιξία και η ισορροπία, ενώ το παραδοσιακό ωράριο 9-5 εφ’ όρου ζωής εγκαταλείπεται. Τα ευρήματα καταδεικνύουν την έλευση της Εργασίας Νέας Γενιάς – παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 9.500 άτομα σε 12 χώρες – εντοπίζοντας μια στροφή σε νέους τρόπους εργασίας, εφαρμόσιμοι τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εργοδότες.

Η ManpowerGroup ρώτησε τους εργαζόμενους πώς επιθυμούν να εργάζονται, ποιοι παράγοντες τους κινητοποιούν και ποια είναι η άποψη τους για την εργασία Νέας Γενιάς. Η αύξηση του εισοδήματος (38%), η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (33%) και ο μεγαλύτερος έλεγχος του προγράμματος τους (32%) αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες ανόδου της εργασίας Νέας Γενιάς – μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση, η σύμβαση παροχής ανεξάρτητης υπηρεσίας. Περισσότεροι από το 80% των εργαζομένων επιλέγουν συνειδητά την εργασία Νέας Γενιάς και όχι ως τελευταία λύση, χτίζοντας αντοχή για ένα λιγότερο βέβαιο εργασιακό μέλλον.

“”Μεγάλο μέρος της αύξησης των θέσεων εργασίας τα τελευταία 10-15 χρόνια αφορά σε μη παραδοσιακούς και εναλλακτικούς τρόπους εργασίας””, δήλωσε ο Jonas Prising, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup. “”Αυτό που οι άνθρωποι επιζητούν από την εργασία αλλάζει. Εργάζονται περισσότερες ώρες, μαθαίνουν πιο πολλά και αναζητούν ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Η πλήρης απασχόληση δεν αποτελεί πλέον επιλογή όλων των εργαζομένων αλλά ούτε και των επιχειρήσεων σε μόνιμη βάση. Είναι απαραίτητο να επιτρέψουμε και να διευκολύνουμε την μετάβαση στην εργασία Νέας Γενιάς, προκειμένου να καθιερωθεί. Σε έναν κόσμο ταχέως μεταβαλλόμενο, οι δεξιότητες και οι νέοι τρόποι εργασίας θα παρέχουν επαγγελματική ασφάλεια, ευκαιρία για ανάπτυξη και ευημερία τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό- εθνικό επίπεδο.

Όπως η δηλώνει η κα Φανή Κλειδά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup: «Οι νέοι τρόποι εργασίας σηματοδοτούν την ικανότητα των ανθρώπων να συμπλέουν με τις ραγδαίες αλλαγές του καιρού μας και να διατηρούν νόημα στη ζωή και στην εργασία τους. Σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, χρήζει ιδιαίτερης σημασίας η πλαισίωση της Εργασίας Νέας Γενιάς μέσω ενός αποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η αειφορία της εργασίας».

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο (87%), που αφορά και στις πέντε εργασιακά ενεργές γενιές καθώς και στα δύο φύλα, διάκειται θετικά προς την εργασία Νέας Γενιάς για την επόμενη ή μελλοντική τους θέση. Μια βαθύτερη ματιά στα αποτελέσματα φανερώνει την ποικιλομορφία αναγκών και κινήτρων.

  • Οι άνδρες είναι εξίσου πιθανό όπως οι γυναίκες να επιθυμούν ευελιξία προκειμένου να αφιερώσουν χρόνο με την οικογένεια (και τα δύο φύλα 29%) και να αναζητήσουν ένα λιγότερο στρεσογόνο περιβάλλον (21% έναντι 22%).
  • Οι Millennials μικρότερης ηλικίας (18-24 ετών), θεωρούν την αμοιβή, την απόκτηση γνώσεων και την επαγγελματική εξέλιξη ως σημαντικό κίνητρο επιλογής της Εργασίας Νέας Γενιάς. Στα τέλη της δεκαετίας του ’20, πάνω από το 60% των Millennials κατείχε τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας όπως η πλειοψηφία των γονέων τους.
  • Οι Boomers (ηλικίας 50-65 ετών) επιλέγουν εργασία που αφορά την επίτευξη συγκεκριμένου σκοπού που προσφέρει νόημα στην απασχόληση και ισορροπία στη ζωή τους. Έτσι, αποδίδουν χαμηλότερη προτεραιότητα στην αμοιβή, συγκριτικά με τις άλλες γενιές. Όσο αυξάνεται η ηλικία του δείγματος, αυξάνεται και η σπουδαιότητα της εκτίμησης του εργοδότη τους

Η εργασία Νέας Γενιάς αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Οι αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και το Μεξικό επιδεικνύουν υψηλότερη ανοχή στην προσωρινή απασχόληση, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση, σύμβαση παροχής ανεξάρτητης υπηρεσίας (97%) ενώ οι αναπτυγμένες  αγορές – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας – σε ποσοστό λιγότερο του 90%. Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ιαπωνία είναι πιο συντηρητικές στην εργασία Νέας Γενιάς.

#GigResponsibly: Η άνοδος της εργασίας Νέας Γενιάς επισημαίνει πώς η δυναμική της αγοράς εργασίας μεταβάλλεται ταχέως. Ο Jonas Prising, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup, μίλησε στην 72η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (4 Οκτωβρίου 2017) με θέμα «Το Μέλλον της Εργασίας: Η Αξιοπρεπής Εργασία αποτελεί πραγματικότητα». Η ομιλία αφορούσε στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για την εργασία επόμενης Γενιάς, τις επιθυμίες των εργαζομένων και με ποιους τρόπους οι επιχειρήσεις, οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί και οι κυβερνήσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν την εργασία Νέας Γενιάς.

Διαβάστε πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Σχετικά άρθρα


Πώς να δημιουργήσετε ένα Playbook για ένα επιτυχημένο υβριδικό μοντέλο εργασίας

Το 43% των εργαζομένων υποστηρίζει ότι δεν θα επιστρέψει στο κλασικό ωράριο εργασίας 9 με 5. Οι ηγέτες που αρχίζουν να υλοποιούν ένα νέο υβριδικό περιβάλλον εργασίας, συνδυάζοντας την ευελιξία της...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ