Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 4o Τρίμηνο 2022

 

Συνεχίζεται η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων εργοδοτών στις προθέσεις προσλήψεων – Τριμηνιαία αύξηση 3% στη Β. Ελλάδα

  • Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης* (ΝΕΟ) στην Ελλάδα για το δ’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώνονται στο -3%.
  • Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Εστίαση, Ψυχαγωγία και Ξενοδοχεία με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 12%, σημειώνοντας ωστόσο μείωση κατά 4% συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2022.
  • Η μόνη περιφέρεια που δεν σημείωσε μείωση στις προθέσεις προσλήψεων από το προηγούμενο τρίμηνο ήταν της Βόρειας Ελλάδας, η οποία καταγράφει τριμηνιαία αύξηση 3%.

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup για το δ’ τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), παραμένει ο χαμηλός ρυθμός προοπτικών προσλήψεων από τους Ελληνικούς οργανισμούς με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) να αποτυπώνονται μειωμένες κατά -3%, όπως αναφέρουν 510 Έλληνες εργοδότες. Επιπλέον, το 24% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 33% προβλέπει μείωση και το 40% δεν περιμένει κάποια αλλαγή.

«Καθώς η απασχόληση στην Ελλάδα έχει βρει τους ρυθμούς της στα τα προ πανδημίας αναπτυξιακά, επενδυτικά και παραγωγικά επίπεδα, το 40% και 24% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν σταθερές ή αυξημένες, αντίστοιχα, προοπτικές προσλήψεων με ένα 33% να επιδεικνύει μια σχετική επιφυλακτικότητα» σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, CEO της ManpowerGroup Greece και εξηγεί: «Τα ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2022 προφανώς αποτυπώνουν ένα αντανακλαστικό domino effect από τη συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή σε ορισμένες χώρες με ‘ψυχολογική’ επενέργεια και στη χώρα μας που δεν σχετίζεται με την πραγματική Οικονομία και δεν αποτυπώνει την ακριβή εικόνα της αγοράς εργασίας. Είναι ελπιδοφόρο ότι ο τουριστικός τομέας ανακάμπτει τόσο σε όρους αγοράς όσο και στα ερευνητικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο κλάδος Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη ΝΕΟ μεταξύ των ελληνικών τομέων αυτό το τρίμηνο. Εξίσου σημαντική είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν οι προοπτικές απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία καταγράφει τριμηνιαία αύξηση 3%.»

Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία, ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος 

Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν μείωση του ρυθμού προσλήψεων σε 8 από τους 11 κλάδους το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν αύξηση και ένας κλάδος δεν αναμένει καμία αλλαγή.

Ο πιο ανταγωνιστικός/ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο +12, σημειώνοντας αύξηση κατά 18% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το αντίστοιχο περσινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος της Εστίασης, Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως ως προς την τριμηνιαία άνοδό του, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο τριμηνιαίας αύξησης κατά 8%. Στον αντίποδα, ο κλάδος των Κατασκευών αυτό το τρίμηνο, συνιστά τον πιο «αδύναμο κρίκο» καθώς καταγράφει τον χαμηλότερο δείκτη ΝΕΟ (-21) παραμένοντας ωστόσο σταθερός έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε επίπεδο προθέσεων προσλήψεων.

Η πιο ισχυρή περιφέρεια στην Ελλάδα είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, με ΝΕΟ -1, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες στην περιοχή μειώθηκαν κατά 1% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η μόνη περιφέρεια που όχι μόνο δεν σημείωσε μείωση στις προθέσεις προσλήψεων από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά τουναντίον καταγράφει τριμηνιαία και αύξηση 3%, ήταν αυτή της Βόρειας Ελλάδας.

Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι καθώς είναι το μόνο μέγεθος οργανισμού που αναμένει αύξηση της απασχόλησης με NEO +13 με αύξηση κατά 9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022. 

Οι Προοπτικές Απασχόλησης στον Κόσμο

Το παγκόσμιο κλίμα προσλήψεων παραμένει ισχυρό για το υπόλοιπο του 2022, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης του δ’ τριμήνου (40.694 εργοδοτών). Οι προθέσεις προσλήψεων είναι θετικές σε 39 από τις 41 αγορές της έρευνας, με συνολικές καθαρές προοπτικές απασχόλησης +30%. 

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο αποτυπώνονται στην Ασία-Ειρηνικό (40%) και τη Νότια και Κεντρική Αμερική (39%). Οι ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων σε επίπεδο χωρών εντοπίζονται στη Βραζιλία (+56%), την Ινδία (+54%) και την Κόστα Ρίκα (+52%) και οι ασθενέστερες στην Ουγγαρία (-5%), την Ελλάδα (-3%) και την Πολωνία (+1%). 

Οι εργοδότες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ) αναφέρουν σταθερές προσδοκίες προσλήψεων (21%), ενώ οι προοπτικές απασχόλησης για τις χώρες κοντά στην Ουκρανία αναφέρουν μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο έως και κατά 17%.

Σχετικά με την Έρευνα

Η επόμενη έρευνα θα δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2023 και θα αναφέρεται στις προθέσεις προσλήψεων για το α’ τρίμηνο του νέου χρόνου.

Η ManpowerGroup διενέργησε την έρευνα το διάστημα από την 1 έως τις 31 Ιουλίου 2022 σε 40.694 εργοδότες σε 41 χώρες και επικράτειες για τη σφυγμομέτρηση της πρόθεσης προσλήψεων κατά το δ’ τρίμηνο του 2022. Η έρευνα περιλάμβανε ανάλυση δεδομένων που λήφθηκαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα:

«Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;»

(*) Ο όρος Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό, είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης και media inquiries, επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece: vtsouni@manpowergroup.gr, gmpethani@manpowergroup.gr, 211-1069963.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Σχετικά άρθρα


Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 1o Τρίμηνο 2023

Βόρεια Ελλάδα και Πληροφορική συμβάλλουν στο θετικό κλίμα στις προθέσεις προσλήψεων στην Ελλάδα Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης* (ΝΕΟ) στην Ελλάδα για το α’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώνονται στο...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 4o Τρίμηνο 2023

Σταθεροποιείται ο θετικός ρυθμός προσλήψεων για το 4ο τρίμηνο του 2023 +18 οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης* (ΝΕΟ) στην Ελλάδα Η Πληροφορική είναι ο ισχυρότερος κλάδος στην Ελλάδα με τις...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 3o Τρίμηνο 2022

Επιφυλακτικοί οι Έλληνες εργοδότες στις προοπτικές προσλήψεων Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα για το γ’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώνονται στο -1%. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναμένουν...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ