Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 2o Τρίμηνο 2024

  • 6% * οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα.
  • Το 30% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, το 19% μείωση ενώ το 47% δεν αναφέρουν καμία αλλαγή.
  • Η Πληροφορική, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα (43%).

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2024

Ένα μέτριο κλίμα προσλήψεων αναμένεται στην Ελλάδα για το 2ο τρίμηνο του 2024. Οι Συνολικές Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνονται στο 6%, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup.

Οι προοπτικές απασχόλησης έχουν αποδυναμωθεί κατά 6% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συγκεκριμένα, από τους 525 Έλληνες εργοδότες, το 30% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, το 19% μείωση ενώ το 47% δεν αναφέρουν καμία αλλαγή. Οι προοπτικές απασχόλησης αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε 6 από τους 9 κλάδους από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν μείωση και 1 κλάδος δεν προβλέπει καμία αλλαγή.

Η Πληροφορική, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα με NEO 43

Ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το 2ο τρίμηνο του 2023. Στην πραγματικότητα, αυτό το τρίμηνο αποτυπώνονται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 1ο τρίμηνο του 2022. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση του κλάδου της Πληροφορικής, ξεπερνώντας τη μέση τριμηνιαία αύξηση στον τομέα αυτόν κατά 33%.

Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας ακολουθούν με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο 25%, ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών στο 17% ενώ Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά έπονται με 12%. Ενώ, μηδενικές προοπτικές προσλήψεων αποτυπώνονται στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας δήλωσε: «Η αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν οριστεί για φέτος, διαμορφώνουν κλίμα επιφυλακτικότητας, η οποία αντικατοπτρίζεται στην επιβράδυνση των προσλήψεων με τους εργοδότες να προετοιμάζονται για ένα δυνητικά ασταθές τρίμηνο. Στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, η δυναμικότητα των κλάδων όπως η Πληροφορική, οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και οι Υγεία/Βιοεπιστήμες αποτελεί σημείο αναφοράς για μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Η ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργούν σημαντική ζήτηση για ειδικούς σε πληροφορική, λογισμικό, ασφάλεια δεδομένων και άλλους σχετικούς τομείς. Παράλληλα η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, των δικτύων και της ψηφιακής επικοινωνίας δημιουργεί ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως μηχανικούς δικτύων και ειδικούς σε τεχνολογίες επικοινωνίας. Τέλος, η αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υγεία, δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών. Αυτοί οι τομείς αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για εξειδικευμένους επαγγελματίες και των ευκαιριών ανάπτυξης που προσφέρουν στη σύγχρονη οικονομία.»

2 από τις 3 περιφέρειες στην Ελλάδα αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού

Η περιφέρεια της Υπόλοιπης Ελλάδας αναμένει τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων το 2ο τρίμηνο του 2024 (29%). Αυτή η περιφέρεια είναι η μόνη που αναφέρει αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο και από πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 35 μονάδες από το 1ο τρίμηνο του 2024 και 17 μονάδες από το 2ο τρίμηνο του 2023. Αυτό το τρίμηνο παρουσιάζει τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην περιφέρεια από το 1ο τρίμηνο του 2022. Ακολουθεί η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής (14%), ενώ οι Έλληνες εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα δεν προβλέπουν καμία αλλαγή.

Αισιοδοξία στις προθέσεις προσλήψεων στις μεγάλες επιχειρήσεις με 5000+ εργαζόμενους

Οι Έλληνες εργοδότες σε 5 από τα 6 μεγέθη οργανισμών προβλέπουν αύξηση του προσωπικού το 2ο τρίμηνο του 2024, ενώ 1 μέγεθος οργανισμού προβλέπει μείωση. Από το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι προθέσεις προσλήψεων έχουν αποδυναμωθεί σε 3 από τα 6 μεγέθη οργανισμών και έχουν ενισχυθεί σε 3 μεγέθη οργανισμών.

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (22%), σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και μιας μονάδας από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αυτοί οι οργανισμοί αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το τελευταίο τρίμηνο.

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο

Παγκοσμια Καταταξη Προθεσεων Προσληψεων

Η έρευνα αποτυπώνει μείωση των παγκόσμιων προοπτικών απασχόλησης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τους 40.385 εργοδότες σε 42 χώρες του κόσμου, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να μειώνονται από 26 σε 22 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η επιβράδυνση των προσλήψεων συνιστά έναν κοινό παρονομαστή, με όλες τις παγκόσμιες περιοχές να αναφέρουν μείωση των προοπτικών απασχόλησης. Η Βόρεια Αμερική (31%) διατηρεί τις υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων, ακολουθούμενη από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (27%), τη Νότια και Κεντρική Αμερική (+19%) και την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (+15%).

Η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής οποία εξακολουθεί να αναφέρει τις χαμηλότερες προθέσεις καθώς αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις ανάπτυξης, τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας, τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις παγκόσμιες συγκρούσεις.

Η Ινδία (36%), οι ΗΠΑ (34%) και η Κίνα (32%) ξεχωρίζουν με τις πιο ισχυρές προοπτικές απασχόλησης παγκοσμίως.

Σχετικά με την Έρευνα

Στην έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2024, συμμετείχαν 40.385 εργοδότες σε 42 χώρες και επικράτειες. Στους ερωτηθέντες τέθηκε ένα ερώτημα:

«Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;»

(*) Ο όρος Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (Net Employment Outlook) που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό, είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας και media inquiries, επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece: vtsouni@manpowergroup.gr, gmpethani@manpowergroup.gr, 211-1069963.

Σχετικά άρθρα


Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 2o Τρίμηνο 2022

Συγκρατημένες οι προοπτικές προσλήψεων για τους Έλληνες εργοδότες. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο του 2022 διαμορφώνονται στο +3%, όσον αφορά τον δείκτη NET, ενώ οι Εποχικά...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 3o Τρίμηνο 2024

10% οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης* στην Ελλάδα. Το 37% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει αύξηση του προσωπικού, το 23% περιμένει μείωση και το 37% δεν αναμένει καμία αλλαγή. Το 82% των Ελλήνων...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 2o Τρίμηνο 2023

Σταθερότητα προσλήψεων από τους Έλληνες εργοδότες για το β΄ τρίμηνο του 2023 Σταθερές στο 7% παραμένουν οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης* (ΝΕΟ) στην Ελλάδα για το β’ τρίμηνο του 2023. Ο πιο...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ