Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 2o Τρίμηνο 2022

 

Συγκρατημένες οι προοπτικές προσλήψεων για τους Έλληνες εργοδότες.

  • Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο του 2022 διαμορφώνονται στο +3%, όσον αφορά τον δείκτη NET, ενώ οι Εποχικά Προσαρμοσμένες Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -2%.
  • Σε τριμηνιαία ανάλυση, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε 20 χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), ενώ ενίσχυση καταγράφεται σε 2 χώρες με το Βέλγιο να διατηρεί σταθερές τις δικές του προθέσεις προσλήψεων.
  • Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, ενώ μέτριο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών.

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup, 515 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένες προοπτικές προσλήψεων το προσεχές τρίμηνο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης (NEO), που ανέρχονται στο +3%. Το 29% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 26%  προβλέπει μείωση και το 41% δεν  προβλέπει κάποια αλλαγή. 

Ιστορικό Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

Από αυτό το σημείο, τα σχόλια βασίζονται στα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν ότι οι Έλληνες εργοδότες εμφανίζονται για το επόμενο τρίμηνο, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αναφορικά με τα πλάνα προσλήψεων, σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας. Η έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2022 διεξήχθη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, μια χρονική περίοδος κατά την οποία αποτυπώνονται οι συνέπειες του 1ου lockdown και της πρωτοφανούς ύφεσης του 2020 με το ‘πάγωμα’ των επενδύσεων, την αύξηση του πληθωρισμού, την ανισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης στον τομέα της Ενέργειας, τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των Περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου και τα γεωπολιτικά ‘παιχνίδια’ που διαμόρφωσαν τη δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας / Συγκρίσεις ανά γεωγραφικές περιφέρειες

Όσοι αναζητούν εργασία στην Ελλάδα να αναμένουν μείωση των προθέσεων προσλήψεων για τους εννέα (9) από τους έντεκα (11) τομείς, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο. Η Βιομηχανία/Παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +26%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκείνοι που αναζητούν απασχόληση στον τομέα αυτό να περιμένουν μείωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση κατά είκοσι (20) μονάδες συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Για το 2ο τρίμηνο του 2022 η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται στον τομέα των Κατασκευών, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο -13%. Σε αυτό τον τομέα αναμένεται μείωση των προθέσεων προσλήψεων κατά ένα μεγάλο ποσοστό (-41%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Σε δύο (2) από τις τρεις (3) ελληνικές γεωγραφικές περιφέρειες οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναμένουν μείωση των προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο. Η περιφέρεια με τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων είναι η Υπόλοιπη Ελλάδα (σε αντίθεση με την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και τη Βόρεια Ελλάδα), με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης +10%. Καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης -9%, οι υπεύθυνοι προσλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν τις χαμηλότερες προοπτικές απασχόλησης κατά το 2ο τρίμηνο του 2022.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Με βάση την εποχικά προσαρμοσμένη ανάλυση*, oι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο καταγράφονται στη Βραζιλία, τη Σουηδία, την Ινδία την Κολομβία και το Μεξικό. Παράλληλα, οι εργοδότες σε Ελλάδα, Πολωνία, Ιαπωνία, Ρουμανία και Ταϊβάν αναμένουν την πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένες προοπτικές απασχόλησης σε έξι (6) από τις σαράντα (40) χώρες και επικράτειες. Η Σιγκαπούρη και η Νότια Αφρική αναμένουν ενισχυμένες προοπτικές απασχόλησης ενώ η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται σε 33 από 43 χώρες, ειδικότερα στη Ρουμανία, την Αργεντινή και την Τουρκία. Στο Βέλγιο η πρόθεση παραμένει αμετάβλητη με ποσοστό +34%, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται σε είκοσι δύο (22)  χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, της Μέση Ανατολής & της Αφρικής (ΕΜΕΑ) κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν μια μικρή μείωση. Σε τριμηνιαία ανάλυση, η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται σε είκοσι (20) χώρες, ενισχύεται σε δύο (2) και παραμένει σταθερή στο Βέλγιο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι πιο αδύναμες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία. Ενώ η δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να είναι ισχυρότερη στη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η επόμενη Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup θα δημοσιευθεί στις 14 Ιουνίου 2022, με πληροφορίες για τις προσδοκίες προσλήψεων για το 3ο τρίμηνο του 2022.

 

Σχετικά με την Έρευνα

Η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2022 διεξήχθη από την  1η Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 σε περισσότερους από 41.379 εργοδότες σε 40 χώρες και επικράτειες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών εταιρειών και δημοσίων φορέων. 

Η έρευνα περιλάμβανε ανάλυση δεδομένων που λήφθηκαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα:

«Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου 2022 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;»

Ο όρος Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο. Τα προσαρμοσμένα δεδομένα είναι επομένως πιο αντιπροσωπευτικά μακροπρόθεσμα. Τα δεδομένα δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα για την Πορτογαλία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης και media inquiries, επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece: vtsouni@manpowergroup.gr, gmpethani@manpowergroup.gr, 211-1069963.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Σχετικά άρθρα


Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 3o Τρίμηνο 2022

Επιφυλακτικοί οι Έλληνες εργοδότες στις προοπτικές προσλήψεων Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα για το γ’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώνονται στο -1%. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναμένουν...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Α’ Τρίμηνο 2021 από τη ManpowerGroup

Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης1 για το πρώτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώνονται...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Β’ Τρίμηνο 2020: Οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν σταθερά θετικές προοπτικές προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Β’ Τρίμηνο 2020: Οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν σταθερά θετικές προοπτικές προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο Οι Συνολικές Προοπτικές...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ