Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Δ’ Τρίμηνο 2020 από τη ManpowerGroup: Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αμετάβλητα σχέδια προσλήψεων για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου

 

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Δ’ Τρίμηνο 2020 από τη ManpowerGroup: 

Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αμετάβλητα σχέδια προσλήψεων για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 

  • Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης1 για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώνονται στο +8%. Οι προθέσεις προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • Το 47% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει να επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών.
  • Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής2, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +12%. Αξιοσημείωτη βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, με Προοπτικές της τάξης του +11%. Περιορισμένη αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού αναμένεται στον τομέα του Εμπορίου (Λιανική & Χονδρική), με Προοπτικές της τάξης του +5%, και στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Προοπτικές διαμορφώνονται στο +4%. Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -11%.
  • Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +13%, ενώ μέτρια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται να καταγραφεί στη Βόρεια Ελλάδα, με Προοπτικές της τάξης του +6%.
  • Παγκόσμια, οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στην Ταϊβάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και την Ιαπωνία ενώ οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Νότιο Αφρική, την Κολομβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου, 2020

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης3 της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε σήμερα, 404 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αμετάβλητες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Με το 16% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 16% να προβλέπει μείωση και το 66% να μην αναμένει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο 0%. 

Οι προθέσεις προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. 

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες εργοδότες (47%) αναμένουν να επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών. Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα το 66% των εργοδοτών θα προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό την επιλογή να εργάζεται εξ αποστάσεως για κάποιο χρονικό διάστημα ή να έχει ευέλικτες / συμπιεσμένες ώρες εργασίας. Επίσης, το 53% θα προσφέρει στους υπαλλήλους του ευκαιρίες εκμάθησης ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων καθώς και υπηρεσίες υγείας και ευεξίας. 

«Οι ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού φαίνεται να έχουν μια ρεαλιστική άποψη για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένουν ότι οι προθέσεις προσλήψεις θα έχουν θετικό πρόσημο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του δεύτερου κύματος του COVID-19, η κρίση είναι υπό έλεγχο λόγω των άμεσων κυβερνητικών αντιδράσεων, της δημοσιονομικής στήριξης στην οικονομία και της συμμόρφωσης προς τους περιορισμούς. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης παρατηρούνται στα Χρηματοοικονομικά και την Παροχή Υπηρεσιών, στην Πρωτογενή Παραγωγή και στον τομέα της Βιομηχανίας και Παραγωγής. Στον τομέα του Τουρισμού, η κατάσταση παραμένει ασταθής και οι προοπτικές είναι αβέβαιες. Ο κύριος στόχος για τους εργοδότες θα πρέπει να είναι η ασφαλής επιστροφή των εργαζομένων μετά το πέρας της θερινής περιόδου ακολουθώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ξεκινώντας παράλληλα τη διαδικασία προετοιμασίας για τη νέα κανονικότητα στο χώρο εργασίας μετά την κρίση του COVID-19», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας. 

Το ιστορικό των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα 

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας 

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +12%. Αξιοσημείωτη βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, με Προοπτικές της τάξης του +11%, ενώ οι εργοδότες στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών4 καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξες Προοπτικές της τάξης του +9%. Περιορισμένη αύξηση του εργατικού δυναμικού αναμένεται στον τομέα του Εμπορίου (Λιανική & Χονδρική), με Προοπτικές της τάξης του +5%, και στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Προοπτικές διαμορφώνονται στο +4%. Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -11%. 

Ισχυρότερες & Ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων 

Χρηματοοικονομικά & Ασφάλειες

Πρωτογενής Παραγωγή

Βιομηχανία/Παραγωγή

12%

12%

11%

Τουρισμός

Κατασκευές

Εμπόριο (Χονδρική και Λιανική)

-11%

4%

5%

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού5 

Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν υγιή αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +26%. Αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται και στις κατηγορίες των Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων, με Προοπτικές της τάξης του +9% και +2% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εργοδότες των Πολύ Μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό απασχολουμένων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του -2%. 

Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού σε σύγκριση με το Γ’ Τρίμηνο του 2020. Οι εργοδότες στις Μεγάλες επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντική αύξηση 31 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές για τις Μεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν επίσης βελτίωση 9 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά οι Προοπτικές για τις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αποδυναμώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. 

Διεθνείς Συγκρίσεις

Οι εργοδότες σε 22 από τις 43 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup, αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, στο διάστημα έως και το τέλος Δεκεμβρίου 2020.  Σε 16 χώρες και επικράτειες οι εργοδότες προβλέπουν ότι θα μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, ενώ σε πέντε αναμένεται αμετάβλητη δραστηριότητα προσλήψεων.  

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται σε 37 χώρες και επικράτειες, επιδεινώνονται σε πέντε, και παραμένουν αμετάβλητες σε μία. Οι εργοδότες σε 41 χώρες και επικράτειες καταγράφουν αποδυναμωμένα σχέδια προσλήψεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, με αμετάβλητη την κατάσταση σε μία και με βελτίωση σε άλλη μία – την Τουρκία. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένονται σε Ταϊβάν, Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία, Ιαπωνία και Ελλάδα, ενώ οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται σε Παναμά, Κόστα Ρίκα, Νότιο Αφρική, Κολομβία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται σε 13 από τις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ οι εργοδότες σε οκτώ χώρες αναμένουν να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους, και σε πέντε χώρες σε αναμένουν καμία μεταβολή. Τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε 24 από τις 26 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, αλλά αποδυναμώνονται σε 25 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται σε Τουρκία, Ελλάδα και Πολωνία, ενώ η πιο αδύναμη προσδοκία προσλήψεων καταγράφεται από τους εργοδότες στη Νότιο Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κροατία. 

Η επόμενη Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup θα δημοσιευθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2020, με πληροφορίες για τις προσδοκίες προσλήψεων για το πρώτο τρίμηνο του 2021.      

*Τα σχόλια αυτής της ενότητας βασίζονται σε εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, όπου αυτά υπάρχουν. Τα δεδομένα για την Κροατία και την Πορτογαλία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα. 

1. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν από το ποσοστό των εργοδοτών που προβλέπουν αύξηση των προσλήψεων και αφαιρώντας από αυτό το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση των προσλήψεων. Το σχόλιο βασίζεται σε εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα.

2. Η Πρωτογενής Παραγωγή περιλαμβάνει τη Βιομηχανία Εξόρυξης, τη Γεωργία, τον Ηλεκτρισμός και το Φυσικό Αέριο και την Ύδρευση.

3. Στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας κατά το Δ’ Τρίμηνο του 2020 συμμετείχαν 38.073 εργοδότες σε 43 χώρες και επικράτειες. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

4. Οι Λοιπές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν το Δημόσιος Τομέας, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τις Μεταφορές & Επικοινωνίες

5. Οι συμμετέχοντες εργοδότες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού: Οι Πολύ Μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους, οι Μικρές επιχειρήσεις με 10-49 υπαλλήλους, οι Μεσαίες επιχειρήσεις με 50-249 υπαλλήλους και οι Μεγάλες επιχειρήσεις με 250 ή περισσότερους υπαλλήλους.

Λάβετε δωρεάν την αναλυτική Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Δ’ Τρίμηνο του 2020 και το Infographic με στοιχεία για το πώς έχει επηρεάσει ο COVID-19 τους εργοδότες, εδώ.

Αναλυτικά, μπορείτε να δείτε το infographic με τα συνοπτικά αποτελέσματα εδώ.

Στην περίπτωση που θα θέλατε να λάβετε το αναλυτικό report της έρευνας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece. vtsouni@manpowergroup.gr, ekaragiannis@manpowergroup.gr.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Σχετικά άρθρα


Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Γ’ Τρίμηνο 2020: Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν επιφυλακτικά σχέδια προσλήψεων για το τρίτο τρίμηνο του 2020

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Γ’ Τρίμηνο 2020: Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν επιφυλακτικά σχέδια προσλήψεων για το τρίτο τρίμηνο του 2020 Οι Συνολικές Προοπτικές...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Α’ Τρίμηνο 2021 από τη ManpowerGroup

Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης1 για το πρώτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώνονται...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Β’ Τρίμηνο 2020: Οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν σταθερά θετικές προοπτικές προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Β’ Τρίμηνο 2020: Οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν σταθερά θετικές προοπτικές προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο Οι Συνολικές Προοπτικές...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ