<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=980716&amp;fmt=gif">

Ανανέωση, Αναπροσδιορισμός, Ανασύνταξη Δεξιοτήτων: Νέα έρευνα της ManpowerGroup για τον αντίκτυπο της COVID-19 στην Ψηφιοποίηση και τις Δεξιότητες

 

Η ManpowerGroup ενισχύει τη δέσμευσή της για παροχή καινοτόμων λύσεων με σκοπό την προσαρμογή των ανθρώπων και των εταιρειών στη νέα πραγματικότητα.

Αθήνα, 21 Απριλίου, 2021 Η πανδημία COVID-19 οδήγησε τους οργανισμούς στην επιτάχυνση των σχεδίων τους για ψηφιοποίηση, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ομίλου ManpowerGroup «Επανεκκίνηση στην Επανάσταση των Δεξιοτήτων». (NYSE: MAN). Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 26.000 εργοδότες και σε 25 χώρες, συμπέρανε ότι οι πιο «ψηφιοποιημένες» εταιρείες είναι και εκείνες που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

  • Στην Ελλάδα*, το 61% επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ μόλις το 20% έχει αναστείλει τα σχέδια ψηφιοποιήσης. Παγκοσμίως, τα ποσοστά βρίσκονται στο 38% και 17% αντίστοιχα.
  • Το 91% των Ελλήνων εργοδοτών που βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης σχεδιάζει αύξηση ή διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων τους, σε σύγκριση με μόλις το 9% των εργοδοτών που σκοπεύουν να μειώσουν το ανθρώπινο τους δυναμικό ή να αναστείλουν τα σχέδια τους για αυτοματοποίηση.

«Η έρευνά μας ενδυναμώνει την εικόνα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλον τον κόσμο λαμβάνει χώρα με έναν άνευ προηγούμενο ρυθμό – δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οδηγώντας σε σαρωτικές αλλαγές που δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ζωή των ανθρώπων και να δημιουργήσουμε έναν πιο ενοποιημένο κόσμο», δηλώνει ο Jonas Prising, ManpowerGroup Chairman & CEO. «Σήμερα τα τεχνολογικά επιτεύγματα οδηγούν σε προγράμματα μαζικού εμβολιασμού, εργασιακό μετασχηματισμό και ευελιξία καθώς ευθύνη για έναν καλύτερο συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αναβάθμιση δεξιοτήτων και αυτονομία εργασίας. Ένα χρόνο μετά την πανδημία, βλέπουμε την ανάδυση μιας ανάκαμψης δύο ταχυτήτων σε σχήμα ‘Κ’’. Μερικοί κλάδοι και άνθρωποι ανακάμπτουν ταχύτερα και καλύτερα – εκείνοι στους αναπτυσσόμενους κλάδους και με υψηλή ζήτηση δεξιοτήτων – ενώ άλλοι κινδυνεύουν να μείνουν πιο πίσω. Σε αυτήν την νέα Επανάσταση Δεξιοτήτων, το να βοηθάμε τους ανθρώπους να αναβαθμίζουν και να επαναπροσδιορίζουν τις δεξιότητές τους για νέους ρόλους σε ζήτηση παραμένει η πιο καθοριστική πρόκληση αυτής της δεκαετίας».

Σημαντικά Ευρήματα:

  • Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψηφιοποίηση διαφέρει σημαντικά σε όλο τον κόσμο: Οι εργοδότες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιαπωνία και την Ιταλία αναφέρουν ότι η αυτοματοποίηση έχει επιταχυνθεί περισσότερο λόγω της COVID-19, ενώ οι οργανισμοί στις ΗΠΑ, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν λιγότερο πιθανό να επιταχύνουν τις διαδικασίες ψηφιοποίησης.
  • Ο κλάδος του Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) φαίνεται να κερδίζει μεγαλύτερη αναγνώριση καθώς φαίνεται να είναι μια επιχειρηματική προτεραιότητα για τους οργανισμούς: Οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι ο κλάδος του Ανθρώπινου Δυναμικού είναι σημαντικός για την επανακατάρτιση και τον επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων των ανθρώπων στους οργανισμούς ώστε να επιτευχθεί η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.
  • H πανδημία COVID-19 αλλάζει τις προτεραιότητες στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού: Οι ηγέτες του Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων ως την ύψιστη προτεραιότητα (79%), ακολουθώντας η δημιουργία νέων εργασιακών μοντέλων (58%) και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους (55%).
  • Ύψιστη η ανάγκη για ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων: Οι προσωπικές δεξιότητες, όπως η ανθεκτικότητα, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η ηγεσία έχουν αυξημένη ζήτηση, το 35% των οργανισμών των Ελλήνων συμμετεχόντων της έρευνας επενδύουν στην ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων, ενώ το ένα τρίτο σχεδιάζει εξειδικευμένη ανάπτυξη της ηγεσίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η εκπαίδευση τείνει να γίνει συντομότερη και πιο σχετική με συγκεκριμένους ρόλους και τομείς. Οι εργαζόμενοι θέλουν όλο και πιο κατάλληλο, μικρό (bite-size) και επιμελημένο περιεχόμενο –εύκολα προσβάσιμο και σχετικό για το τώρα και το εγγύς μέλλον.

Όταν οι ανάγκη για νέες δεξιότητες αλλάζουν γρηγορότερα από ποτέ, οι οργανισμοί χρειάζονται ταλέντα με νέες δεξιότητες και στρατηγικές ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για να προσελκύσουν, να αναπτύξουν και να διακρατήσουν τα καλύτερα ταλέντα. Η έρευνα «Skills Revolution Reboot» παρέχει λύσεις για την Επανάσταση Δεξιοτήτων και επισημαίνει τι προσφέρει η ManpowerGroup ώστε ένας οργανισμός να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα:

Υποστηρίξτε τους εργαζομένους σας στην απόκτηση και ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων προκειμένου να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι στους μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας λόγω της ψηφιοποίησης και των μεταβολών που έχει επιφέρει η πανδημία.

Αξιοποιήστε ποιοτικά εργαλεία αξιολόγησης για να βοηθήστε τους εργαζομένους σας να κατανοήσουν τα δυνατά τους σημεία, τα κενά τους και τις ανάγκες ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους.

Υποστηρίξτε τους εργαζομένους σας στην απόκτηση και ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων προκειμένου να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι στους μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας λόγω της ψηφιοποίησης και των μεταβολών που έχει επιφέρει η πανδημία.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ: Η ManpowerGroup ανέθεσε στην Infocorp τη διεξαγωγή της ποσοτικής έρευνας το 2020, μελετώντας 374 εργοδότες στην Ελλάδα.

Συμπληρώστε τη φόρμα και λάβετε το αναλυτικό pdf αρχείο της έρευνας. 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Σχετικά άρθρα


Ένας οδηγός για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων

Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο της Πληροφορικής αποτελεί σημαντική πρόκληση, ο όμιλος ManpowerGroup παρέχει έναν πλήρη...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

21 Τάσεις για το 2021: Μετασχηματισμός Ταλέντου & Το Μέλλον της Εργασίας

Η ανατρεπτική δυναμική της πανδημίας COVID-19 προκάλεσε την επιτάχυνση των υπαρχουσών τάσεων στην απασχόληση οδηγώντας στη νέα πραγματικότητα. Οι τέσσερις υπάρχουσες δυνάμεις, οι δημογραφικές...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ