Έλλειψη Ταλέντου: Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Αναβαθμίστε τις δεξιότητες των εργαζομένων σας και προστατέψτε το μέλλον της επιχείρησης σας.

Η αισιοδοξία στις προθέσεις προσλήψεων έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας με τους εργοδότες σε 42 από τις 43 χώρες να αναφέρουν ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup (MEOS) που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 45.000 εργοδότες. Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή μετριάζεται από τις ελλείψεις ταλέντων όπου σχεδόν 7 στους 10 (69%) εργοδότες σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων – καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2006. Ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 80%, αποτελώντας αντίστοιχα ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, από την έναρξη της έρευνας το 2008. 

Η κρίση του COVID-19 έχει επιφέρει την μεγαλύτερη αλλαγή στην ανακατανομή δεξιοτήτων από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμη και οι δεξιότητες που είχαν μεγαλύτερη ζήτηση στην αρχή της κρίσης είναι διαφορετικές στην παρούσα φάση καθώς και στο μέλλον. Δεν είναι όμως μόνο οι δεξιότητες που σχετίζονται με έναν κλάδο ή έναν τίτλο εργασίας. 

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην ενίσχυση του φαινομένου της έλλειψης ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων της ανησυχίας για θέματα υγείας και ασφάλειας λόγω της πανδημίας COVID-19, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σχετικά με την φροντίδα των παιδιών και την ανάγκη τους να ισορροπήσουν την εργασία και την προσωπική ζωή, αλλά, ο σημαντικότερος παράγοντας από όλους είναι ο αγώνας για την εξεύρεση ταλέντων με τον σωστό συνδυασμό τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων. Όλοι αυτοί καθιστούν την αναβάθμιση και τον επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων επιτακτική ανάγκη για την επιτυχία στο σημερινό περιβάλλον. 

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι 4 ρόλοι με την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με: 

  1. Πληροφορική/ Δεδομένα 
  2. Βιομηχανία/ Παραγωγή 
  3. Εφοδιαστική Αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες 
  4. Πωλήσεις/ Μάρκετινγκ 

Οι εργοδότες αναζητούν όλο και περισσότερα άτομα που δεν διαθέτουν αποκλειστικά τις τεχνικές δεξιότητες (hard skills), αλλά τις προσωπικές (soft skills), οι οποίες απαιτούνται για αυτές τις θέσεις. Σε περιόδους γρήγορων μετασχηματισμών και αβεβαιότητας, οι προσωπικές δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ για τους εργαζόμενους αλλά και τους ηγέτες. Στην πραγματικότητα, αρκετοί εργοδότες ανέφεραν ότι αναζητούν άτομα με δυσεύρετα soft skills που θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν ή να αναβαθμίσουν τις αντίστοιχες τεχνικές δεξιότητες. Οι Έλληνες εργοδότες αποκάλυψαν τις 5 top προσωπικές δεξιότητες που δύσκολα μπορούν να εντοπίσουν: 

  1. Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%) 
  2. Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%) 
  3. Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%)  
  4. Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%) 

Επένδυση στο υπάρχον ταλέντο 

Γνωρίζουμε ότι η διακράτηση των ανθρώπων είναι η βέλτιστη οικονομική λύση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σε σύγκριση με την διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης νέων ανθρώπων. Το κόστος της πρόσληψης είναι 25% υψηλότερο σε σχέση με το κόστος της διακράτησης. Εάν επενδύσετε στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό σας, δε θα δημιουργήσετε μόνο πιο εξειδικευμένους εργαζόμενους για τον οργανισμό σας, αλλά θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, χωρίς να χρειάζεται να προσλάβετε νέους ανθρώπους στην επιχείρησή σας με την ανάγκη εκπαίδευσής τους. Η επένδυση στους ανθρώπους είναι ένας σημαντικός τρόπος για να παραμείνει ένας οργανισμός ανταγωνιστικός. 

Οι δεξιότητες εξελίσσονται – Προετοιμασία για την νέα πραγματικότητα 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να διασφαλιστεί αυτή η ευελιξία είναι να υιοθετήσετε το Upskilling, ή να μαθαίνετε συνεχώς νέες δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στην εργασία σας και να καλύπτετε νέους ρόλους που δημιουργούνται. Οι δεξιότητες που θα χρειάζονται οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Όπως αλλάζει συνεχώς η επιχείρησή σας, έτσι αλλάζει και ο τρόπος εργασίας μας. Εξελισσόμαστε συνεχώς και είναι καιρός να ενθαρρύνουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό να ανασυγκροτηθεί και να ασχοληθεί με τη συνεχή μάθηση. Ενθαρρύνετε την απομακρυσμένη εκπαίδευση και υποστηρίξτε τους εργαζόμενους να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους με ευκαιρίες εκπαίδευσης, προσαρμοσμένες στις δεξιότητες που χρειάζεται η επιχείρησή σας. Όπως θα πρέπει να προσαρμοστεί το ανθρώπινο δυναμικό σας, έτσι θα πρέπει και η επιχείρησή σας. 

 Οι ανάγκες των εργαζομένων 

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά περισσότερο αναζητούν ευκαιρίες εκμάθησης μέσα από ρόλους ανάθεσης εκ περιτροπής (rotational assignments), εκπαίδευση πάνω στην εργασία (on the job), συμμετοχή σε έργα με διαφορετικές ομάδες. Αναζητούν εργασία που προσφέρει ποικιλία, διευρύνει την εμπειρία τους και χτίζει γνώσεις και δεξιότητες. Θέλουν να αναπτυχθούν και να κερδίσουν περισσότερα. Συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αυτόν τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της απασχόλησης. Για να προσφέρουν πρόκληση και ευκαιρίες, ώστε οι άνθρωποι να επιτύχουν και να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους, οι μάνατζερς οφείλουν να κατανοήσουν τις δεξιότητες, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των εργαζομένων. Με την αξιολόγηση, τη διορατικότητα και την κουλτούρα της συνεχούς κατάρτισης και επιμόρφωσης, μπορούν να καθοδηγήσουν άτομα, ώστε να θριαμβεύσουν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. 

Τώρα είναι η ευκαιρία μας να επανασχεδιάσουμε ένα μέλλον που είναι πιο κοντά σε αυτό που οι εργαζόμενοι επιθυμούν. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα μέλλον πιο ευέλικτο, πιο ψηφιακό και πιο έμπιστο που θα επιτρέπει σε όλους να συνδυάζουν καλύτερα την εργασία και το σπίτι, επιτρέποντας στους οργανισμούς να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους. Με την ενδυνάμωση των ανθρώπων σας, θα ενισχύσετε την επιχείρησή σας. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Σχετικά άρθρα


Προθέσεις Προσλήψεων Αναζήτησης Ταλέντων Πληροφορικής για το 3o Τρίμηνο 2023

Στο πλαίσιο της τριμηνιαίας καθιερωμένης Έρευνας Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup προστίθενται νέα στοιχεία για τις Προθέσεις Προσλήψεων Αναζήτησης Ταλέντων Πληροφορικής. Σύμφωνα με την...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Α’ Τρίμηνο 2021 από τη ManpowerGroup

Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης1 για το πρώτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώνονται...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Γ’ Τρίμηνο 2021 και Έλλειψης Ταλέντου

Ικανοποιητικές προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου & Νέα στοιχεία για την Έλλειψη Ταλέντου Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης[1] για το τρίτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώνονται...

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ